MANAGEMENTMAIL   November 2022

great escape_edited.jpg

Great escape...

Het najaar is binnen organisaties weer in alle hevigheid van start gegaan. Elke organisatie is anders, maar enkele overeenkomsten zijn frappant: hoge werkdruk, opgestroopte mouwen, overvolle to do lijstjes, druk vanuit bestuur en directie en heel veel gaten vullen en operationele damage control. Wij horen dat steevast op sessies en bijeenkomsten, als wij teams van bestuur, directie of afdelingen mogen begeleiden.

Teruggetrokken op een mooie locatie met ruimte voor reflectie en benen-op-tafel. Onze Nederlandse cultuur is duidelijk herkenbaar in al deze operationele drukte: pragmatisch, nuchter en no-nonse, mouwen opstropen en aan de slag. Een drukmakende mix van calvinisme en koopmanschap. Aanpakken en niet zeuren!

 

Deze stijl heeft ons geen windeieren gelegd. Nederland behoort immers tot de rijkste landen ter wereld. Maar in sterk veranderende landschappen kent deze hoge inzet stijl ook zijn nadelen. Ruimte voor innovatie is vaker beperkt, terwijl het ziekteverzuim en de mentale werkbelasting in alle organisaties flink zijn toegenomen. Oplossingen worden meer gezocht in efficiënter en harder werken, maar slimmer werken of innovaties komen veel minder voor. Het gevolg? Hoge inzet, hoge uitval en relatief weinig structurele vooruitgang.

De winst zit in loskomen uit het operationele systeem en uit bestaande werkprocessen en gezamenlijk de rust nemen voor het strategische benen-op-tafel gesprek. Moeten we blijven doen wat we doen, of zijn de risico’s en kosten te groot? Willen we meer specialist worden, of ligt de toekomst in strategische samenwerkingen? Hoe kunnen we effectiever onze medewerkers binden en boeien – zonder in de valkuil van hogere salarissen te trappen? Hoe krijgen we ons middenmanagement verder versterkt en meer in regie? Hoe kunnen we de waarde van onze organisatie versterken en de juiste mentaliteit aan ons verbinden?    

Dus stap voor even uit het operationele werken en denken, en ga kort op zoek naar de grote lijn, de grote rust voor het bepalen van de nieuwe grote koers: The Great Escape biedt nieuwe horizon!   

Mail naar klein@faziliconsulting.nl voor onze gratis maandelijkse ManagementMail